Knjižnica S.S. Kranjčevića i Galerija Prozori organizirali su susrete za stanovnike, korisnike i prolaznike kvarta Peščenica.

Ideja ovih susreta bila je potaknuti dijalog o važnosti naših svakodnevnih memorija, kojim mjestima se krećemo, koje informacije čujemo, što gledamo i kako to utječe na naše misli, osjećaje i radnje.

Na koji način možemo osmisliti, potaknuti i uvesti nove radnje i kreativne prakse kojima bi potakli vlastite mehanizme usredotočenosti?

Materijali nastali u ovim susretima, razgovorima i online radionicama koristili su se za oblikovanje izložbe u prostoru knjižnice / Galerije Prozori i na online stranici projekta.

Susrete i radionice vodila je umjetnica Nera Dešković.

Prvi susretu u Galeriji Prozori, Zagreb

Na prvom susretu u Knjižnici S.S. Kranjčevića razgovarali smo o kretanjima kroz prostore kvarta, promjenama koje nastaju u odnosu na vrijeme, odnosima među generacijama, raznim zapažanjima, kako se osjećamo u kvartu kao prostoru naše svakodnevnice i kako se krećemo u odnosu s našim osjetljivostima.

Na drugom susretu šetali smo naseljem Volovčica na Peščenici. Razgovarali smo o memorijama koje su s nama dijelili stanovnici kvarta. Neka od sjećanja su kako se prostor mijenjao kroz posljednjih 30 godina, osobne priče koje su se stvarale u tim prostorima, sadašnje vrijeme i zahtjevi vremena, različitosti i kako s njima surađivati, generacijske razlike i povezivanje među generacijama. Arhitektura koja se mijenja u odnosu na potrebe svakodnevnice i stvaranje sigurnosti.
Usmjeravali smo pozornost na stvari koje nam se sviđaju u kvartu, nove prizore, otkrivali smo dijelove kvarta koje prije nismo zapažali.

Zadnji susret, u sklopu kojeg se mogla pogledati izložba “Memorija” umjetnice Nere Dešković održan je u petak, 30.10.2020. Od 16-19 sati umjetnica je bila u Knjižnici, slobodna za razgovor i pitanja vezana uz rad.

Tijekom cijelog trajanja susreta mogli su se pogledati dijelovi rada na vanjskim i unutarnjim prozorima Knjižnice i igrati igre memorije.
Hvala stanovnicima Volovčice koji su sudjelovali u susretima i radionicama.