O školovanju

Osobna težina načina učenja, traženja podrške u mojim zamislima. Pitanje što i kako ću na ovom svijetu, ako nemam svoje mjesto u sistemu.
Otvaranje shvaćanja da ja imam utjecaja i da samim postojanjem mijenjam i određujem okolinu oko sebe.
Što sam više ja ja, to sam uravnoteženija, sretnija i time nalazim smisao mog postojanja.

O mozgu

Mozak - um
Jedan dio mozga koji se bavi uočavanjem i prikupljanjem informacija.
Drugi dio mozga koji imenuje i prosuđuje te informacije.
Ja sam nekada prije prvotno uočavala informacije koje su mi pokretale drugi dio mozga koji bi ih imenovao negativno. Trebalo mi je dosta godina da uvježbam dio mozga koji će uočavati i imenovati pozitivno informacije, a onda se kemija i hormoni mog tijela određuju prema tim shvaćanjima i zadržavaju opuštenost i sigurnost, koja je važna za biti funkcionalan bez stresa.

O djeci

Prvo dijete - iskustvo, osjećaj s društvom, ovisnost, krivnja
Drugo dijete - promjene iz želje za zacjeljivanjem prijašnjih iskustava i sjećanja
Treće dijete - potpuna promjena, odvajanje od sredine i preuzimanje potpune odgovornosti što jedemo, gledamo, slušamo

O pričama i pjesmama za djecu

Kad sam bila mala, pitala sam se s otporom zašto mi pjevaju pjesme poput “Mama Kukunka” ili “Zeko i potočić”. Odbijala sam to. Meni su te pjesme bile sa svrhom zastraživanja i djelovale su na mene dramatično. Pitala sam se zašto bi me netko plašio.
Sada kada imam svoje dijete, biram što ćemo pjevati i čitati i trudim se objašnjavati one dijelove koji prikazuju da svijet ili odnosi mogu biti van okvira ljubavi i sigurnosti koju mi imamo.
Mi prepravljamo pričice, jer um djeteta je upijajuć do nekih godina i dijete nije razvilo kritičko mišljenje. Ako se ta osjetljivost njeguje, trebat će mu neko vrijeme da razvije vještine kako procesuirati informacije koje prikazuju kako se likovi nose sa težim situacijama.
Recimo, čitali smo nedavno priču “Otvori vrata, mala krtice” i Nikolasu se jako svidjela, jer krtica u zimskoj noći prima ostale životinje iz susjedstva, koje su potražile mjesto da se ugriju. Velikodušna krtica ih primi, pobrine se za njih, no odjednom pokuca vuk, krtica otvori i vizualno, bez objašnjavanja motivacije, svi skoče na vuka i počnu ga udarati lončićima. 
To smo prekrili, jer nismo znali kako trogodišnjaku objasniti motiv zašto su se životinje tako ponijele i nismo htjeli pružiti primjer da se tako rješavaju konflikti.
S obzirom da djeca sve vide kao stvarnost u toj dobi i mašta je dio te stvarnosti, nama je važno kakve mu poruke poručujemo.
Ostaje i iskustvo da su mali za neke apstraktne misli, ali su veliki i razumiju energiju koju doživljavaju i događaje u kojima sudjeluju. Zato mi određujemo u našoj uskoj okolini koji su to događaji, a vani na događaje ne možemo utjecati, ali zato pokazujemo kako reagiramo na te događaje.

O filmu

Jako sam osjetljiva i propusna kad je film u pitanju i zato posebno pazim što ću gledati. Na taj način dobijam najbolje od filma. Film je čudesan i pomaže mi da se razvijem. Moj odnos s filmom kao medijem je kompleksan. Od malena sam imala pristup gledanju filmova (80-tih godina), a kad sam odrasla, školovala sam se za rad s filmom. Mnoge poteškoće su se javljale u radu i otkrivanje blokada poput shvaćanja koliko je film utjecajan medij i kako njegov kompleksni aparat djeluje na mozak i tijelo, percepciju. Identifikacija, utjecaj na razmišljanje, potvrđivanje ili razbijanje uvjerenja koja pokrećemo u sebi prilikom gledanja filma, sve ovo zahtijeva da smo zreli u raspoznavanju i filtriranju informacija, samokontroli određivanja čemu ćemo se prepustiti. Recimo, scene koje prikazuju srdžbu, svađu, ljubav. Kako prepoznati i koristiti to za psihološku samoanalizu, a ne ulaziti i ponovno proživljavati takve osjećaje. Meni je ovo važno zbog stabilnosti vlastitih emocija koje zbog moje osjetljivosti vrlo brzo utječu na moje razmišljanje i djelovanje. Volim biti osjetljiva, to mi donosi puno dobrih stvari.

O hrani

Hrana, hranjenje, razmjena emocija, odnosi, situacije, izgrađivanja.
Od poslušnosti do potpunog odvojenja i preuzimanja odgovornosti što ću jesti.
Volim taj osjećaj kada jedem hranu.
Većina mog iskustva obiteljskih odnosa povezana je s kuhanjem i dijeljenjem hrane.
Kad sam bila mala, imala sam neopisivo sanjarski osjećaj da bi bilo predivno i nužno da svi imaju pravo jesti što žele. Sada kada sam odrasla, ostvarila sam taj san. Jedem samo isključivo što želim, bez obzira na odnose, obiteljska očekivanja, ugovorene ručkove. Kroz to sam izgradila ugodnije odnose u kojima se poštujemo i slušamo što se na stolu nalazi, a da se ispoštuje svačija osjetljivost.

O porodu

Pripremam se za četvrti porod, odlučujem ovog puta ostvariti svoj izbor da rađam kući.
Mnogo je razloga. Dosadašnja iskustva su bila razna i dijelom su mi pomogla da osvijestim što želim. 
Imam povjerenje u prirodu mog tijela. Ono zna kako rađati, a i dijete zna kako se roditi.
Ovog puta želim vlastiti dom, udobnost, nježnost, prisutnost bliskih ljudi da dijelimo zajedno taj trenutak. Želim potpuno prepuštanje osjetljivosti i inteligenciji tijela.
Zagrliti novo biće, u tišini se sjediniti i samo biti u tom trenutku.